Aanhangwagen huren? 3 tips om ermee te rijdenGa je verhuizen, heb je veel materialen te vervoeren of wil je een voertuig vervoeren? Aanhangwagens zijn hier de ideale oplossing voor, voor ieder probleem bestaat er wel een aanhangwagen op maat. 

1. Houd rekening met de wettelijke verplichtingen 

Er zijn een aantal wettelijke verplichtingen waaraan iedere aanhangwagen moet voldoen:

 • Afmetingen: de breedte mag max. 2m55 zijn (met alle uitstekende delen). Scherpe, uitstekende delen zijn niet toegestaan.
 • Laadvermogen: dit is MTM van 3,5 ton, als het trekkend voertuig een personenauto is (en indien die personenauto dat mag trekken). Anders ga je naar een vrachtwagen-aanhangwagen, en in dat geval zijn luchtdrukremmen vereist.
 • Koppeling: de koppeling moet de MTM van de aanhanger aankunnen. Dit staat vermeld op koppeling.
 • Geremd/ongeremd: bij een MTM van meer dan 750 kg moet de aanhangwagen geremd zijn.
 • Vastmaken van lading: niet correct afdekken van losliggende ladingen kan tot boetes leiden. Loslatende ladingen moeten altijd afgedekt worden door een net, zeil of spanriemen.
 • Rijbewijs BE: dit heb je nodig als de MTM 3,5 ton is. (voor het voertuig en de aanhangwagen samen). Indien beide samen meer wegen dan 3,5 ton, heb je een rijbewijs BE nodig. 

2. Check voor vertrek

De aanhangwagen laden

Voorkom overbelading

Goed beladen aanhangwagens liggen stabiel op de weg. Zorg er daarom voor dat de aanhangwagen niet te zwaar beladen is. Zo voorkomt u niet alleen gevaarlijke situaties op weg naar uw vakantieadres, maar ook fikse boetes. Hoe hoger de overbelading, hoe hoger de boete. Ook in het buitenland zijn hier diverse boetes voor. Weet u niet 100% zeker wat het maximale bruto laadvermogen van uw aanhangwagen is? Neem dan contact met ons op zodat wij dit voor u uit kunnen zoeken.

Zet de bagage goed vast

Zorg ervoor dat de lading goed gezekerd is en voorkom zo dat de lading tijdens het rijden gaat verschuiven. Losliggende bagage kan namelijk de wegligging van uw aanhangwagen/caravan negatief beïnvloeden.

Verdeel de lading gelijkmatig 

Volg onderstaande tips voor het verdelen van de lading, om een goede remwerking en optimale wegligging te garanderen.

 • Zorg ervoor dat het zwaartepunt van de lading zo kort mogelijk boven de as ligt.
 • Leg alle zware bagage zo veel mogelijk boven de as van de aanhanger.
 • Verdeel de lading gelijkmatig over de linker- en rechterhelft van de bagagewagen.
 • Vermijd puntbelastingen.
 • Koppel de aanhangwagen aan uw auto, voordat u de bagage gaat plaatsen.

Zorg voor de juiste kogeldruk

Vermijd altijd een te lage of te hoge kogeldruk. Hierdoor kan de bagagewagen namelijk gaan slippen en slingeren. beste kogeldruk ligt in de buurt van de maximale toegestane druk op de trekhaak. De maximale kogeldruk is meestal vermeld op het typeplaatje van de trekhaak of het voertuig.

Controleer de bandenspanning

De belading en de bandenspanning zijn van grote invloed op de veiligheid van uw aanhangwagen. Controleer daarom ook de spanning voor u vertrekt. De juiste bandendruk zorgt niet alleen voor een betere grip op de weg, maar minimaliseert ook de kans op een klapband. De banden gaan dus langer mee. Zorg er ook voor dat de achterbanden van de auto een maximale bandenspanning hebben. Dit is nodig vanwege de kogeldruk van de aanhangwagen en de bagage in de kofferbak van de auto.

Stel de koplampen af

Een volgeladen bagagewagen, aanhangwagen of caravan en extra bagage in de kofferbak kunnen ervoor zorgen dat de koplampen van de auto te hoog gaan staan. In dat geval is het belangrijk om de koplampen naar beneden bij te stellen, voordat u met de beladen aanhanger of caravan op vakantie gaat.

Koppel alles aan

Controleer of de koppeling goed in de vergrendeling valt. De kogeldruk zorgt ervoor dat de koppeling aan de trekhaak wordt vergrendeld. Dit is altijd goed hoorbaar. Wanneer de aanhangwagen/caravan goed is aangekoppeld, is de kogel niet meer zichtbaar en glijdt de handgreep vanzelf terug in de begintoestand (deze wordt aangeduid met een groene +).

3. Controleer alles voor vertrek

Handrem breekkabel

Controleer of de handrem breekkabel goed vast zit. De breekkabel zorgt ervoor dat de handrem wordt aangetrokken als de aanhangwagen/caravan onverhoopt van de auto loskoppelt. In dat geval remt de aanhanger vanzelf en door de trekkracht van de auto breekt de kabel.

Wettelijk moet de handrem breekkabel aan een vast punt van de auto of trekhaak worden bevestigd. Let op: Het maken van een lus om de trekhaak is in België niet toegestaan. Heeft u geen vast bevestigingspunt aan de trekhaak? Maak dan gebruik van een hulpkoppeling.

Stekker

Controleer of de stekker goed is aangebracht.

Aanhanger handrem

Controleer of de bagagewagen, aanhangwagen of caravan van de handrem staat, voordat u wegrijdt.

Verlichting van de aanhangwagen/caravan

Controleer of de verlichting van de aanhangwagen/caravan werkt. Ze moeten uitgerust zijn met:

 • 2 stadslichten (wit licht) als de aanhanger breder is dan 1,60 meter
 • 2 richtingaanwijzers achter (rood of ambergeel licht)
 • 2 remlichten (rood of ambergeel licht)
 • 2 achterlichten (rood licht)
 • Nummer plaatverlichting (wit licht)

Maximum snelheid

Elk land hanteert zijn eigen snelheidslimieten voor auto’s met aanhangwagens en caravans. Dit kan vaak variëren wanneer u met een zwaardere aanhangwagen op weg gaat. Controleer de juiste maximumsnelheid voor u vertrekt.

Op zoek naar een aanhangwagen? 

Huur een aanhangwagen bij Bexx Verhuur

Meest recente posts

Testimonials

Tevreden klanten aan het woord

In de kijker

Inschrijven nieuwsbrief

Schrijf je hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

Laat van je horen

Wil je meer informatie over onze huurwagens?

Wij beantwoorden graag al je vragen. Wij staan klaar voor jou!